SONICWIRE

  • 媒体名:Interface誌(オランダ)
  • 更新日:08.10.01
Interface誌(オランダ)レビュー内容(英語)
In de midiwereld heb jet e maken met verschillende bestandsformaten. Als je alleen al kijkt naar drum-samples, kom je bijvoorbeeld libraries tegen in EXS-formaat, als Apple Loops, HALion-samples en Battery-kits. Al deze loops en libraries gebruiken hun eigen host en dat maakt het werken er niet gemakkeliijker op. Toontrack is met een oplossing gekomen, door een programma te ontwikkelen waarmee je je midiloops in verschillende bestandsformaten in een handomdraai kunt toekennen aan en afspelen met verschillende plug-in instruments.



Waarschijnlijk zullen veel mensen EZplayer pro vooral gebruiken in hun favoriete daw. EZplayer pro is compatible met alle grote pakketten, zoals Logic, Live, Cubase, ProTools enzovoorts. Het programma is ook standalone te gebruiken. Je hebt dan welt evens Toontrack solo nodig, dat je gratis kunt downloaden van de Toontrack website.



In je daw open je EZplayer pro als i/o op een track naar keuze. Het eerste wat je vervolgens moet doen, is al je midiloops van je harddisks) verzamelen. Dit doe je door de mappen waarin zich deze midiloops bevinden naar EZplayer pro te slepen of door op Menu > Add Path te klikken. Helaas is het niet mogelijk om je systeem te laten scannen op midiloops. De tweede stap is om op andere racks in je daw drumkits van verschillende plug-ins te laden.



Browser

EZplayer pro bestaat uit twee schermen. Bovenaan vind je de browser met je midiloops en onderaan vind je een arrange-venster. Deze arranger is een van de extra’s van EZplayer pro ten opzichte van de EZplayer FREE. In de browser selecteer je een midiloop, die je meteen kunt horen door op de Play-knop onderaan de browser te drukken. De drumgeluiden waarmee de midiloop wordt afgespeeld, zijn afhankelijk van de track die je in je daw hebt geselecteerd. Zo kun je heel makkelijk switchen tussen bijvoorbeeld Ultrabeat en Battery, terwijl je dezelfde midiloop blijft horen.



Kit pieces

Het leuke van EZplayer pro is dat je ook kunt kiezen voor de individuele elementen van de midiloop. Toontrack noemt dit ‘Kit Piececs’ en hier heb je de keuze uit bijvoorbeeld kick, snare, hihat of ride. Hoe weet EZplayer pro nou welke midinoot een kick is en welke een snare? Zijn je midiloops gemaakt met de general midi standard (gm), dan converteert EZplayer pro dit automatisch. Heb je een midiloop die bijvoorbeeld gecreerd is met Native Instruments Batter, dan is dit ook geen probleem. Liks in het midden van het scherm vind je een dropdown-menu met de title ‘Map Wrap’. Hier kun je het programma selecteren waarmee de loop is gemaakt. Je vindt er instellingen voor onder andere Native Instruments Battery, Digidesign Strike, FXPansion BFD, Reason en Addictive Drums.



Arranger

Heb je eenmaal een leuke midiloop gevonden, dan kun je deze ? natuurlijk ? naar de gewenste track in je daw slepen, maar een mooie functie van EZplayer pro is dat je een loop of Kit Piece naar een track in de arranger kunt slepen. Elke track heft zijn eigen Play-knop en je kunt per track bepalen welk gedeelte van de midiclip geloopt moet worden. Zo kun je, zonder ook maar een track te bewerken in je daw, een complete drumpartij uitwerken met behulp van de arranger in EZplayer pro, die je vervolgens weer kunt exporteren als midifile of kunt verslepen naar een track in je daw.



Conclusie

Voor mensen die werken met veel verschillende drum samplers en een grote verzameling midiloops op hun harde schijf hebben, bidet een EZplayer pro uitkomst. De 35 euro die de software kost, heb je er zo uit, als je bekijkt hoe makkelijk het programma omgaat met verschillende loops en verschillende samplers. Voor mensen die af en toe eens gebruik willen maken van de ahndige functies van EZplayer, is er de EZplayer FREE. De grootste verschillen zijn dat je met de EZplayer FREE geen arranger tot je beschikking hebt, de midiloops niet worden onderverdeeld in Kit Pieces en je minder geavnceerde bewerkingen kunt uitvoeren.

Demosong Playlist
All Clear